Geschiedenis

1987-1991

Na een voorbereidingsperiode van twee jaar gaat op 31 december 1987 de eerste uitzending van Radio Eenhoorn “de kabel op”. Menaldumadeel is het werkgebied van de lokale omroep. Met 35 medewerkers wordt voorzichtig begonnen: 5 uur radio per week.

De open dag op 11 juni 1988 trekt veel bezoekers. Op die dag wordt de studio officieel geopend door de conferencier Teake van der Meer. Op 3 augustus volgt de eerste marathonuitzending met de verslaggeving van de PC in Franeker. Een sterke binding tussen Radio Eenhoorn en het kaatsen is geboren. Eén jaar na de eerste uitzending gaat Radio Eenhoorn “de lucht in” en is vanaf dat moment ook via de ether te ontvangen.

Het aantal uitzendingen neemt gestaag toe. Per 1 september 1989 is de lokale omroep alle dagen in de lucht. Een subsidiestop van de gemeente noodzaakt tot een grote donateurs actie en levert 1000 donateurs op.

In 1990 gaat de professionalisering verder. Er wordt een mobiele zender aangeschaft. Een zware februaristorm leidt tot een extra uitzending. Hiermee bewijst het medium radio weer zijn snelheid.

In 1991 heeft de omroep zo’n 80 medewerkers en wordt de eerste betaalde fulltime kracht aangesteld. Gemeente het Bildt heeft plannen voor een eigen lokale omroep. Na verloop van tijd wordt duidelijk dat één omroep voor twee gemeenten een betere oplossing is. Op 31 december 1991 wordt Gemeente het Bildt toegevoegd aan het gebied van Radio Eenhoorn.

1992-1995

De unieke radioserie ‘Net Ferjitte’ behandelt in 28 uren radio de Tweede Wereldoorlog in Menaldumadeel en het Bildt. De serie krijgt zelfs landelijke aandacht. Op oude jaarsdag wordt het 5 jarig jubileum van Radio Eenhoorn gevierd met een marathonuitzending én met een geslaagde donateursactie op het Bildt.

Naar aanleiding van de serie ‘Net Ferjitte’ wordt in 1993 in het gemeentehuis van Sint Annaparochie een plaquette onthuld, ter herinnering aan de overval op het gemeentehuis in september 1943. Het aantal uitzenduren van Radio Eenhoorn wordt weer uitgebreid. ‘Net Ferjitte’ wint in 1995 de Media Academieprijs op het RTV Festival voor lokale omroepen. Ter gelegenheid daarvan wordt de hele serie herhaald. Een nieuw fenomeen dient zich aan: De Rocknacht. De eerste editie, toen nog onder de noemer ‘Bevrijdingsfestival’, trekt 1000 bezoekers in Sporthal Schatzenburg.

1996-1999

Een poging om lokale televisie te introduceren in 1996 slaagt niet. De Gemeente Franekeradeel besluit Radio Eenhoorn te kiezen als lokale omroep. Na een snelle, maar gedegen voorbereiding wordt de aansluiting van Franekeradeel per 31 december een feit. Met Omrop Fryslân wordt een contract gesloten om voortaan de programma’s van Omrop Fryslân uit te zenden op uren dat ‘De Eenhoorn’ geen uitzendingen heeft. Het tienjarig jubileum wordt in 1997 gevierd met een open dag en met een muziekavond met lokale artiesten in discotheek Sans Souci in Berlikum. De reclame doet zijn intrede op de radio en in hetzelfde jaar worden diverse investeringen gedaan om de apparatuur op peil te brengen. In 1998 komt Radio Eenhoorn met de serie ‘Doarpsstriid’. In elke aflevering staat een dorp centraal dat uitvoerig belicht wordt. Een essentieel onderdeel van het programma vormt de quiz. Voor het dorp met de meeste punten ligt ƒ 1000,- klaar. Dronrijp wint uiteindelijk de finale. Het programma zelf wint op het jaarlijkse RTV-festival de ‘Theo Heisterkamp-aanmoedigingsprijs’ ter waarde van ƒ 2500,-. Op Pinksterzondag wordt de eerste Fryske Top 50 uitgezonden. Een hitlijst samengesteld door de luisteraars met de 50 populairste platen gemaakt door Friese artiesten. In 1999 worden allerhande sportverenigingen bezocht op locatie. Elke vereniging doet mee aan de Sportcafékwis. De winnaar krijgt een prachtige bokaal. De finale valt samen met de sportverkiezingen van Menaldumadeel eind december 1999. Op oude jaarsdag is er de traditionele jaarafsluiting: een marathonuitzending vol met interviews, muziek en prijzen.

2000-2004

In 2000 viert de Radio Eenhoorn Rocknacht haar 5-jarig bestaan. Ook dat jaar wordt het spektakel weer een succes. Als speciale verrassing komt Bonnie St.Claire als gastzangeres bij Kevins Crew. Tijdens hetzelfde paasweekend zendt Radio Eenhoorn uit vanaf de Bildtse Dagen in Sint Annaparochie. Drie dagen lang wordt verslag gedaan van de gebeurtenissen aldaar. De website van Radio Eenhoorn gaat in april officieel van start.

De maand juli staat in het teken van Simmer 2000. Radio Eenhoorn doet verslag van allerhande activiteiten en ook is de studio voor iedereen te bezichtigen tijdens een Open Dag. De bezitters van een radio met RDS kunnen sinds december 2000 ook bij de uitzendingen van Radio Eenhoorn RDS-berichten ontvangen.

Door het bouwen van een nieuwe antennemast in 2001 kan Radio Eenhoorn weer verzekerd zijn van een goede etherontvangst. De nieuwe mast is hoger en heeft daardoor een groter bereik dan de oude mast, die vanwege ouderdom gesloopt moet worden.

De programmareeks “De Dei Fan Juster” brengt in 10 delen een overzicht van Franekeradeel en de Tweede Wereldoorlog. De serie levert vele bijzondere reacties op vanuit heel Nederland.

Helaas kan op zaterdag 14 april de Radio Eenhoorn Rocknacht niet doorgaan. Dit in verband met de uitbraak van Mond- en Klauwzeer in Friesland. Op het laatste moment wordt besloten het festival af te blazen. Tijdens het Pinksterweekend wordt voor de eerste maal het Fryske Muziek Weekend gehouden. Alle programma’s staan in het teken van de muziek uit Friesland, met onder andere een concert van De Kast, een Twarres-special, de 4e Fryske Top 50 en live-optredens vanuit de studio.

Vanaf 1 september 2001 mogen lokale omroepen in stereo uitzenden via de ether. Radio Eenhoorn is één van de eerste omroepen die gelijk vanaf die datum in stereo op 107.5 FM is te beluisteren.

In 2002 bestaat Radio Eenhoorn 15 jaar, maar dat wordt pas aan het einde van 2002 gevierd. Daarvoor zit onder andere nog het tweede Fryske Muziek Weekend. Vijftig uur lang besteedt Radio Eenhoorn aandacht aan de muziek uit Friesland. Hoogtepunt is de vijfde editie van de Fryske Top 50 vanuit Cafe De Oosthoek aan de Oudebiltdijk. Tevens wordt in datzelfde weekend de nieuwe Eenhoorn-reportagewagen gedoopt. Nadat de vorige wagen was afgeschreven werd het tijd voor een nieuwe. Dankzij de steun van sponsoren kan een gloednieuwe reportagewagen de wegen én de sportvelden op. Op 31 december 2004 viert Radio Eenhoorn haar 15-jarige jubileum. De hele dag gaan (oud-)medewerkers op pad om allerhande opdrachten van luisteraars uit te voeren.

De Tsunami op 26 december 2004 in de Inidische Oceaan koste destijds aan veel mensen het leven. Veel mensen waren hun huis kwijt geraakt. En alle wegen,gebouwen,auto’s waren kapot. Er moest geld komen voor de wederopbouw. Heel veel geld! Door de medewerkers werd het idee geopperd een non-stop marathon uitzending te gaan maken. Met als doel geld op te halen voor de slachtoffers van de zeebeving in Azië. Een groep vrijwilligers heeft zich volledig ingezet voor de voorbereiding. In twee dagen tijd stond er een programma en dinsdagavond 19:00 uur werd er begonnen met de marathonuitzending die 72 uur ging duren. En een succes werd het. Vele telefoontjes van luisteraars en sponsorbedragen van bedrijven. Op vrijdagavond 18:00 uur was er een bedrag bij elkaar gehaald van € 10.000,-! Een groot succes waar de medewerkers alleen maar durfden te dromen!

2005-2009

Eind 2006 was het opnieuw een Radio Marathon die ons even weer in de schijnwerpers zette. Dinsdagavond 26 december om 18:00 uur werd het startsein gegeven voor de marathon. Die maar liefst 120 uur ging duren. Dit keer was het doel gespitst op de lokale inwoners die het niet zo ruim hadden als de gemiddelde inwoner. ‘Verrassingspakketjes werden samengesteld van producten die luisteraars binnenbrachten. De reportagewagen ging op pad voor de ‘Grote Eenhoorn Marathon Tour’. Zondagavond 18:00 uur zat het erop; ook deze marathon was weer een groot succes!

In 2007 wordt het twintig jarig jubileum gevierd. Diverse activiteiten zijn ontwikkeld en Radio Eenhoorn wordt verblijd met veel bezoek tijdens de Open Dag. Radio en televisie Noord-Oost Friesland in Damwoude doet het verzoek de kaatsverslagen van PC, Freule en Dames PC te mogen uitzenden. Zo worden de kaatsliefhebbers in een groot deel van Noord-west Friesland door Radio Eenhoorn bediend.

2010-2014

De jaren 2010 – 2012 worden gekenmerkt door extreem veel bestuurswisselingen. Door ziekte en andere externe oorzaken moest met veel kunst en vliegwerk de organisatie draaiende worden gehouden. In 2012 wordt het gebouw waarin de studio is gevestigd door Palet verkocht aan F.A.B. Met de nieuwe eigenaar wordt een huurovereenkomst van vijf jaar gesloten. Het jaar 2013 wordt gekenmerkt door een groot aantal ontwikkelingen. Vrijwel het gehele bestuur wordt vervangen en de blik wordt weer op de toekomst gericht. Er wordt veel tijd aan de organisatie besteed om duidelijkheid voor de vrijwilligers te scheppen. Er is weer voorzichtig begonnen met het investeren in apparatuur. Er worden gesprekken gevoerd met collega lokale omroep Radio Stad Harlingen over vormen van samenwerking. Dit resulteert in het over en weer uitzenden van enkele van elkanders programma’s. Een nieuwe website wordt operationeel en de social media spelen een steeds belangrijker rol. Er dienen zich grote veranderingen aan in “medialand” waar de lokale omroepen ongetwijfeld mee krijgen te maken. De vijf aan elkaar grenzende omroepen organiseren een bijeenkomst om te kijken waar we kunnen samenwerken en elkaar kunnen versterken.

2015-2016

De organisatie en bestuur staan er sterk en financieel goed voor. Dit biedt de mogelijkheden om te investeren in een nieuwe studio. Binnen enkele weken wordt er door de technische dienst in het huidige pand een gloednieuwe studio gebouwd. De nieuwste technieken worden toegepast. Een digitale mengtafel van Wheatstone en een automatiseringssoftware van GML zijn de basis voor de huidige uitzendingen. In deze jaren vinden ook gesprekken plaats voor samenwerkingen met andere lokale omroepen om sterker te staan in de huidige veranderingen binnen het publieke omroepen bestel waar ook Radio Eenhoorn onder valt.

2017-2018

Radio Eenhoorn bestaat dit jaar 30 jaar. In het eind van 2017 is dit grootst gevierd met een locatie uitzending van twee dagen uit Franeker. In 2018 zijn de gemeentes waarvan Radio Eenhoorn de lokale omroep was opgeheven tot een gezamelijke nieuwe gemeente. Radio Eenhoorn is daarmee vanaf januari 2018 streekomroep geworden van de gemeente Waadhoeke. 

2018

Radio Eenhoorn is sinds 1 januari 2018 de lokale omroep voor de gemeente Waadhoeke geworden, voorheen gemeente Menameradiel, Franekeradeel en het Bildt. Later dit jaar staan fuseringen gepland met Radio Stad Harlingen.

 

Maxaro Badkamer en Tegels
Schoorsteen brigade logo
Uitvaartdirect.nl
Uitvaartverzekeringvergelijken.com

Pricewise/Energie vergelijken

Luminablog.nl is het online platform
Ervaringensite.be

songtekst vertalen

ongediertebestrijding

AT2go.nl

KNKB Logo

Steun RadioEenhoorn, word Donatuer!

Facebook

Piet's Weer

Geen feed gevonden

Twitter

RadioEenhoorn Heb jij ook iets met kaatsen en sportprogramma’s? Meld je dan nu aan als kaatsverslagg… https://t.co/bV41rqYgvu
RadioEenhoorn Gemeente Waadhoeke gaat 70 vluchtelingen uit Oekraïne opvangen. De dorpshuizen van Tzum en Achlum zijn bij de Veili… https://t.co/r0n1sAxs0t

Adverteren?

Wilt u meer klanten in uw zaak?

Wilt u meer omzet?

Wilt u dit tegen minimale kosten?

Denk dan aan reclame maken op Radio Eenhoorn.

U zult versteld staan van de kosten.

Klik hier voor meer informatie.